Te kort schietende bestuurders

Te kort schietende bestuurders

Het niet doorpakken met stikstofmaatregelen, de recente berichtgeving over de overlast van bedrijven als Chemelot, Chemours en Tata Steel, de uitspraak van de rechter dat de overheid onvoldoende doet om inwoners te beschermen tegen ernstige stankoverlast, zijn maar een paar voorbeelden van zaken waar inwoners er alleen voor staan. De  overheid, die ook verantwoordelijk is voor de veiligheid van burgers, kiest meestal de kant van de commerciële bedrijven.

Ook bij Zevenellen wordt deze ervaring opgedaan.

Enige voorbeelden
  • Het principe de vervuiler betaalt geldt niet voor de Provincie Limburg en de gemeenten.
    Hoewel zij 4.1 miljard gulden kregen voor de verkoop van de Maascentrale (PLEM), en slechts 10% daarvan nodig was om het terrein op te schonen, werd dat niet gedaan. Gekozen werd voor een lichte variant waarbij de vliegas enkel met een laagje aarde afgedekt werd. Door deze keuze maakten de verantwoordelijke bestuurders de weg vrij voor zwaar vervuilende industrie op Zevenellen Lees De zwaar vervuilde bodem door de PLEM
  • Iedereen weet dat de grond op het terrein van Zevenellen ernstig vervuild is met vliegas en andere toxische stoffen die de gezondheid schaden, zie Saneringsnazorgplan Maascentrale. Toch werkten vanaf 2021 de medewerkers van grondverzetbedrijven onbeschermd aan de infrastructuur van het terrein. Dit terwijl de vliegaswolken in de rondte vlogen.
    Ook bleef het terrein vrij toegankelijk voor iedereen. Inwoners die er gingen kijken, kregen daar te horen dat het terrein zwaar vervuild en gevaarlijk was, maar er stonden zelfs geen verboden toegang bordjes.
  • De vervuiling van de bodem gaat gewoon door. Met schepen wordt vervuilde grond naar Zevenellen gebracht en op dat terrein gedumpt.
  • Een vergunning werd zonder problemen verleend aan een mestverwerker die met volledig achterhaalde technieken op het terrein mest wilde indikken, lees Buggenum won rechtszaak tegen eerste mestverwerker op Zevenellen.
  • Er is nauwelijks toezicht op wat er op Zevenellen gebeurt. Op het moment dat een metaalrecyclebedrijf al voordat een vergunning verleend werd zijn bedrijf begon te bouwen, waren zowel OML als de gemeente er niet van op de hoogte dat de bouw al gestart was. Zij moesten daarover geïnformeerd worden door inwoners van Buggenum.
  • De grondstrook die door de gemeente Leudal beloofd werd als visuele afscheiding tussen Zevenellen en de dorpskern van Buggenum, werd al door het eerste bedrijf dat er startte genegeerd. Dit bedrijf bouwde tot aan de grens van het perceel waardoor op die plek een groenstrook niet meer mogelijk is. De gemeente treedt daar niet tegen op.
  • Een milieu effect analyse die opgesteld werd door Bureau Kragten toonde aan dat, als het Zevenellenterrein vol komt de staan met afvalverwerkende industrie (toen nog biobased agriculture products genoemd) gaan in Midden-Limburg 80.000 inwoners last krijgen van stankoverlast. Om dit te voorkomen stelde de gemeente Leudal een Geurbeleid op. Dit beleid kan inwoners echter niet beschermen tegen stankoverlast. Op het moment dat meerdere bedrijven op het Zevenellenterrein staan, is het onmogelijk om bij geuroverlast te bewijzen welk bedrijf deze overlast veroorzaakt. Handhavend optreden is daardoor niet mogelijk.
Documenten