Provincie Limburg ontheft bedrijven van milieubeschermende maatregelen
Ten tijde van de PLEM/Maascentrale
In 1989 was de Maascentrale een van de grootste vervuilers van West-Europa door het niet gebruiken van verplichte fijnstoffilters en ontzwavelingsinstallaties. Hoewel alle centrales in Nederland verplicht weden om fijnstoffilters te installeren.kreeg ee PLEM (Mega/EPZ, Essent)van de Provincie Limburg ontheffing van toepassing van fijnstoffilters met het smoesje dat er in Maasbracht een nieuwe gasgestookte centrale gebouwd werd. Het daadwerkelijke argument waren echter de kosten die dergelijke filters met zich meebrengen, waardoor de opbrengsten voor de Provincie minder zouden zijn. De PLEM heeft na deze ontheffing nog 25 jaar zonder fijnstoffilters gedraaid.
In het begin van de jaren 80 werden ontzwavelingsinstallaties voor de centrales verplicht. Essent kreeg weer ontheffing van de Provincie Limburg omdat men voornemens was de centrale te sluiten. De centrale heeft daarna nog bijna 15 jaar gedraaid op de goedkoopste, meest zwavelrijke, steenkool uit Oost-Europa.
Er verandert niets
De Provincie Limburg gaat gewoon op de oude voet voort. Ook nu steeds duidelijker wordt hoe ernstig de gevolgen van vervuilende industrie zijn voor de gezondheid van inwoners en voor de natuur,
Kritiekloos worden ontheffingen van de MER-plicht gegeven. Zelfs aan RWE dat op Zevenellen jaarlijks 675.000 ton vuilnis wil gaan verwerken. Voor alle andere afvalverwerkende fabrieken is een MER nodig.
Maar ook andere bedrijven, die in de vergunningaanvraag net onder de normen voor een MER blijven, mogen gewoon hun gang gaan. Dit terwijl er geen enkele garantie is dat die norm in de praktijk behoorlijk overschreden gaat worden. Er is bij Zevenellen geen enkel toezicht op welke stoffen en in welke hoeveelheden deze het terrein op gaan.