RWE/Furec
Wat het bedrijf doet
Het verzamelen en verwerken van huisvuil (uit de grijze kliko’s) tot pellets t.b.v. waterstof voor Industrieterrein Chemelot in Geleen.
Het gaat daarbij om de verwerking van 100.ooo kg vuilnis per uur, dag en nacht. In totaal 800.000 ton per jaar. Chemelot wil klimaatneutraal worden en verplaatst daarom de vervuilende onderdelen naar Zevenellen in Midden-Limburg
Op dit moment is er uitstel van de investeringsbeslissing (die in 2024 genomen zou worden). Als reden wordt aangegeven dat de techniek nog niet erkend wordt als groene waterstof. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor subsidie van de Europese overheid.
Te verwachten overlast
- Stank in wijde omgeving door de verwerking en opslag van grote hoeveelheden huishoudelijk afval en geperste huisvuilkorrels.
- Lawaai door enorme ventilatoren die in de hallen voor onderdruk moeten zorgen en door droogmachines voor het ‘gewassen’ huisvuil.
- Onveilige verkeerssituaties en verkeersoverlast door 100.000 extra verkeersbewegingen per jaar, 71.403 zwaar vrachtverkeer en 26.280 lichter verkeer.
- Toename stikstof (schade natuur) en fijnstof en andere toxische stoffen (gezondheid).
- (Drink)water verontreiniging van de Maas.
- Lichthinder.
- Ongedierte.
Meer informatie
De Stichting Duurzaam Zevenellen zet nadrukkelijk in op het voorkomen van een overlastgevende vuilnisfabriek op Zevenellen. Ook is het voor ons onbegrijpelijk dat de provincie Limburg voor de bouw geen milieueffectrapportage (kortom MER) nodig achtte. dit terwijl de MER beoordelingscommisie geadviseerd heeft de MER voor het nieuwe bedrijf op Chemelot uit de breiden met de processen die op Zevenellen plaats vinden. De provincie beargumenteert dat het om twee verschillende bedrijven gaat.
Inmiddels heeft RWE vergunningen van de Provincie Limburg ontvangen ontvangen in kader van Wet Natuurbescherming en een omgevingsvergunning.
- De vergunning Wet Natuurbescherming heeft o.a. betrekking op de negatieve gevolgen van stikstof-/amoniakuitstoot en vervoers- en transportbewegingen op de regionale Natura 2000-gebieden Leudal, de Peel en het Swalmdal.
- De omgevingsvergunning is breder. Deze regelt alles voor de fysieke leefomgeving op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening, milieu, natuuren water.
Stichting Duurzaam Zevenellen coördineert de juridische processen die inwoners en belangenorganisaties gestart zijn tegen de komst van deze vuilnisfabriek op Zevenellen.
Juridische termijnen
Milieu Effect Rapport (MER)
- 01-03-2022: De Provincie Limburg ontheft RWE/Furec van de M.E.R.-plicht. Dit betekent dat geen objectief onderzoek wordt uitgevoerd naar de effecten op gezondheid, milieu en leefbaarheid. Het indienen van een bezwaar is niet mogelijk.
- 20-02-24: Commissie MER adviseert om ook Zevenellen mee te nemen in het Milieu Effect Rapport van RWE Furec.
De Provincie Limburg gaat daar niet in mee. Beweert dat de fabriek van RWE op Zevenellen los staat van de ie Chemelot.
Vergunning Wet Natuurbescherming
- 26-06-2023: Vergunningverlening door Prov. Limburg op grond van Wet Natuurbescherming.
- 27-08-2023: Stichting Duurzaam Zevenellen dient mede namens een aantal inwoners en alliantiepartners een Zienswijze in (wet natuurbescherming).
- 06-02-24: Beroep ingediend
Omgevingsvergunning
- 14-6-2024 “Besluit ontwerp omgevingsvergunning (1e fase) (FUREC)”
- 25-7-2024 Zienswijze ingediend namens 7 inwoners die binnen straal van 500m vanaf fabriek wonen (Valentijn Wösten)
- 25-7-2024 Ruim 200 inwoners en een belangenorganisaties: zienswijze op basis van Verdrag van Ahrhus
- 14-2-2025 Omgevingsvergunning verleend door Provincie Limburg
- 6-9-2025 Termijn beroepschrift
Documenten
MER
- 2022-11-21herzienbesluitmer-beoordeling
- Voorlopig toetsingsadvies MER.
- Advies Commissie MER FUREC Chemelot
Wet natuurbescherming
Omgevingsvergunning
- Ontwerp_omgevingsvergunning_(1e_fase)_RWE_
- Zienswijze Valentijn Wösten geanonimiseerd
- Zienswijzen RWE FUREC – Omwonenden D
- Zienswijzen RWE FUREC- Omwonenden V
Brieven
- Brief aan GS en PS van de gemeente Limburg aangaande MER advies RWE Furec (4)
- Brief aan BW en Raadsleden Leudal ivm MER-advies RWE Furec ( aan gemeenten Leudal, Roermond, Beesel en Peel en Maas)