Verdere vervuiling Maas en drinkwater

Verdere vervuiling Maas en drinkwater

 

Regelmatig staan er berichten in de media dat waterleidingmaatschappijen de inname van Maaswater ten behoeve van drinkwater tijdelijke moeten stoppen doordat bedrijven toxische stoffen in de Maas lozen. In 2022 was dat meer dan 60 keer.
De fabrieken van Zevenellen gaan afvalwater rechtstreeks op de Maas lozen of via het riool. Toezicht daarop wordt grotendeels in handen gelegd van de bedrijven zelf. Er is een hele speurtocht nodig om erachter te komen waar de verontreiniging vandaan komt, waardoor handhaving nauwelijks mogelijk is.

Ook de vergunningenverlening is lange tijd een ondergeschoven kindje geweest. De verleende vergunningen zijn verouderd en niet compleet. Een overall overzicht ontbreekt bovendien, waardoor niet bekend is waar alle schadelijke stoffen in de Maas vandaan komen. Ook is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de gevolgen van de verontreinig voor de gezondheid van inwoners.

RIWA, het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven die het rivierwater zuiveren tot drinkwater, geeft aan dat het hoog tijd is om zorgvuldiger om te gaan met het water in de Maas. Doordat de Maas wordt gezien als een rioolputje en we nu veelvuldig geconfronteerd worden met de gevolgen van droogte, is de bescherming van de Maas alleen maar urgenter. Weinig regen betekent niet alleen dat er minder water door de Maas stroomt en er watertekorten kunnen ontstaan, maar ook minder verdunning van schadelijke verontreinigingen. Met andere woorden, niet alleen de kwantiteit daalt, maar ook de kwaliteit. Dit heeft gevolgen voor de drinkwatervoorziening, maar ook voor de andere gebruikers van het water: de landbouw, industrie, recreanten en niet te vergeten de flora en fauna.

Het gaat vooral om chemische stoffen die persistent, mobiel en toxisch zijn. Deze breken niet of nauwelijks af, verspreiden zich snel én zijn giftig. Bovendien zijn ze moeilijk uit het water te zuiveren. Deze stoffen moeten daarom zo veel mogelijk uit het watermilieu geweerd worden. Het is wel zeker dat de afvalverwerkende bedrijven op Zevenellen deze stoffen op de Maas gaan lozen. De eerste mestvergister die er komt, Coöperatie Zevenellen, heeft toestemming gekregen om op de Maas te lozen.

Lees meer: https://www.riwa-maas.org/publicatie/riwa-jaarrapport-2022-de-maas/