De zware bodemverontreiniging op Zevenellen, in het verleden veroorzaakt door de Maascentrale (PLEM), is blijkbaar nog niet ernstig genoeg voor de provincie Limburg en de gemeente Leudal. Ook nu nog wordt regelmatig vervuilde grond op Zevenellen gedumpt, grond die van elders wordt aangevoerd.
Historie bodemvervuiling
De Maascentrale was een van de meest vervuilende bedrijven van West-Europa. Zij zorgde er voor dat de grond van Zevenellen zwaar verontreinigd werd. Onder meer met metersdikke lagen radioactieve vliegas en andere Zeer Zorgwekkende stoffen (ZZS)
Nadat de Maascentrale stopte, kozen de provincie Limburg en de gemeente Leudal ervoor om het terrein niet te saneren. Dit terwijl de kosten slechts 10% van de opbrengsten van de verkoop bedroegen. Vanwege financiële voordelen koos men voor een oppervlakkige saneringsvariant die enkel het afdekken met een dun laagje aarde inhield. Ook in die tijd had de overheid geen aandacht voor gezondheid- en milieuaspecten. En blijkbaar is dat nog steeds zo.
Uitgebreide informatie over de vervuiling en de rol van de provincie en gemeente: https://duurzaamzevenellen.nl/over-zevenellen/de-vervuilende-historie-op-zevenellen-gaat-gewoon-door
Gevolgen voor grond- en maaswater
Door de dumping van de vervuilende stoffen werden ook het grondwater en de waterbodem op meerdere plaatsen ernstig vervuild. Sommige bewoners van Buggenum pompten tot in de jaren ’90 grondwater op om te drinken, maar kregen van de huisarts het advies om het niet te consumeren gezien de hoge concentraties sulfaat en sulfiet.
Vanaf 2000 voerde de provincie Limburg saneringsmaatregelen uit en stelde een monitoringsplan op voor het grondwater. Toch is de uitvoering daarvan na 2018 geheel of gedeeltelijk stopgezet. Alle peilbuizen zijn, op één na, verwijderd.
Nog steeds wordt vervuilde grond aangevoerd
Wat ons behoorlijk verontrust is dat nog steeds vervuilde grond wordt aangevoerd naar Zevenellen. Zo is een op het terrein gelegen koelwaterbassin afgelopen jaren gevuld met vervuilde grond, onder andere slib afkomstig uit de Beatrixhaven in Maastricht. De kans is groot dat dit vervuilde water naar de Maas en het grondwater doorsijpelt.
Een lid van Stichting Duurzaam Zevenellen zag in maart 2022 dat er vanuit een schip zwarte smurrie werd gestort in het koelwaterbassin (zie foto). Navraag bij de provincie Limburg maakte duidelijk aan dat het om vervuilde grond uit de Beatrixhaven in Maastricht gaat en dat daar een vergunning voor is verleend. De provincie gaf echter niet aan om welke stoffen het precies gaat. Dat kan echter niet veel goeds zijn gezien de chemische bedrijven die rond de Beatrixhaven waren gevestigd.
Zie hier filmpje van het storten van de vervuilde grond https://youtu.be/flQe_f7ofbE
De plicht van de provincie en de gemeente
Onderzoek naar welke ZZS de grond bevat die naar Zevenellen wordt aangevoerd en een voortdurende monitoring van de grond en maaswaterkwaliteit zijn wel het minste van wat de overheid verwacht mag worden. Dit zeker bezien vanuit het voorzorgbeginsel. Dat houdt in dat de overheid maatregelen moet nemen als er redenen zijn om aan te nemen dat activiteiten schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid en het milieu.
Vragen van AWP over Zevenellen aan dijkgraaf en het bestuur van Waterschap Limburg
Ook de AWP-fractie van Waterschap Limburg maakt zich ernstige zorgen over de bodem- en grondwaterverontreiniging op Zevenellen en heeft een brief over de situatie naar de dijkgraaf en het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg gestuurd. Lees hier de brief: Vragen AWP ivm vervuiling bodem Zevenellen
Zodra de antwoorden ontvangen zijn publiceren we die in deze nieuwsbrief.